Ö.T.E.K.İ.

Ö.T.E.K.İ. (Gizli Topluluk)


Yazarımız Pedro Mañas1981 Madrid doğumlu. Madrid Otonom Üniversitesi'nde İngiliz Filolojisi okuyan yazar, halen dramaturgluk yapıyor. İlk ödülünü "Mi pez, mi pez imaginario y yo" ("Balığım, Hayalî Balığım ve Ben") adlı öyküsüyle aldı. Serse ve Sedna adlı iki kedisiyle yaşıyor.

Çocukların dünyasında “farklı” olmak, ya da bazı özelliklerinden dolayı kendini diğerlerinden farklı hissetmek, kendini tuhaf kabul etmek… Aslında farklılıklar büyük bir zenginliktir. Farklı olanı “öteki” olarak görmek yerine birazcık empati kurmak, belki de hepimize iyi gelecek.

Kahramanımız Franz son derece “normal” bir çocuktur. Bir gün göz doktoru kontrolünde “Ampliyopi” tanısı konur.
Tüm aile şaşkınlık içinde birbirlerine baktı. Doktorun söylediğinden tek bir kelime anlamamışlardı.
“Aynı zamanda buna ‘tembel göz’ de deriz, anladınız mı?” diye sürdürdü sözlerini doktor. “Yani gözün biri bütün işi üzerine alırken, diğeri öylece sakin sakin dinlenir.
“Şansımız var ki erken teşhis edildi. Franz biraz sabır gösterirse iyileşecek, tabii ki disiplinli olur ve bu süre boyunca bu verdiğimi kullanırsa…”
Artık Franz tek gözünü bir bantla kapatmak zorunda kalır.

Birkaç haftaya kalmadan Franz’ın hayatı tepeden tırnağa değişir. Çocuk bir maç sırasında takım oyuncuları seçilirken sonuncu gelmekten bıkıp usanmıştı. Basamaklardan sendelemeden inebilmek için merdivende hep sona kalmaktan da…

Yemekhanede kendisine yer tutmalarından, onunla konuşurken gözündeki bandaja bakmalarından.
Çekingen, güvensiz bir çocuk olmuştu. Daima bir şeyini kaybetmiş gibi kafası öne eğik yürüyordu.

Kuşkusuz en beteri de teneffüslerdi. Fakat bu sıkıntılı teneffüsler o’nun okul bahçesindeki dışlanmış diğer çocukları keşfetmesine neden olur: Kablolu Lepiska Blume, Köstebek Jacop, Üç Kalibre Holger, Kule Emily ve diğerleri…

FRANZ TEK GÖZ: FRANZ MORTGÖZ sırasının üstündeki bu yazı ve karikatür Franz’ın artık Franz Koop olmadığının kanıtıydı. Franz artık mortgöz’dü. Artık o da birliğe katılmak istiyordu.

Birliğin adı : “Örgütlenen Tuhaf Erkekler Kızlar İleri” , “Ö.T.E.K.İ.”
Ö.T.E.K.İ. topluluk üyeleri, bir daha asla gerçek isimlerini kullanmayacaklarına dair ant içtiler. Daha önce bildiklerini unuttular, düzmece kimlikler oluşturmak için kafa yordular. Köstebek, Metal Diş, Demir Çene, Kule, Çifte Kalibre, Pepelek Fritz, Çöp Öğüten.

İsimlerin hepsi de her bir çocuğu farklı kılan özelliklerine atıfta bulunurken, bu Ö.T.E.K.İ. bir utanç değil, gurur kaynağıydı. Hayallerinde kendilerini, istediler mi, yeryüzünü ele geçirebilecek kuvvette bir yarı insan, yarı robot çocuk çetesi gibi canlandırıyorlardı. Franz’ın yeni ismi artık Kobra Göz idi.

Ö.T.E.K.İ., farklı hisseden çocuklara destek olan bir topluluktur.

Hiçbir üyesi Ö.T.E.K.İ.’yi asla ele vermemelidir.

Topluluk, üyelerinin diğer tüm etkinlik ve ilgilerinden daha üsttedir.

Ö.T.E.K.İ. içinde hiçbir üyenin bir diğerine göre üstünlüğü ya da önemi yoktur.

Herhangi bir üyeye hakarette bulunan bir diğer üye derhal ihraç edilir.

Farklılıklarıyla birbirlerine yaklaşan bu benzersiz çocukların maceralarının belki siz de bir parçası olabilirsiniz. Biliyorsunuz artık: Örgütlenen Tuhaf Erkek Kızlar İleri…


Bir sonraki kitapta buluşmak üzere...

Comments

Popular posts from this blog

Çöp Plaza

Garajdaki Giz - David Almond